Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал заяви, че обмисля най-големите градове в света, между които Шанхай, Москва, Лондон и Ню Йорк, като вероятни места за построяването на висок 1 миля (1.6 км.) небостъргач, който ще е най-високата сграда в света.

Принцът покани най-голямата строителна компания в Дубай Emaar Properties да участва заедно с неговата инвестиционна компания Kingdom Holding по изграждането на проекта.

"В момента обсъждаме и преценява възможността за построяването на висока 1 миля сграда," е заявил в телефонно интервю за Reuters Алуалид бин Талал.

"Трябва ни и добри партньори. Каня Emaar да обединят сили с нас, за да видим как ще построим тази кула някъде по света."

Принцът не е споделил как ще бъде финансиран проектът или кога може да бъде финализиран. Според него цената предстои да бъде опредена.

"Каня водещите градове в света като Шанхай, Москва, Ню Йорк, Лондон и регионални градове от Близкия изток да предложат техни оферти," казва Алуалид.

Според него страните, които искат да се сдобият с най-високата кула в света, ще трябва да предложат атрактивни условия за финансиране, данъчни отстъпки и друга правителствена подкрепа.

Експерти от строителната индустрия са заявявали, че построяването на висок 1.6 км. небостъргач ще включва различни предизвикателства, свързани с техническото изпълнение и и дизайна, като например как ще се изкачва икономично вода на толкова високо разстояние, но построяването му няма да е невъзможно.

Ако бъде построен, новият небостъргач ще изпревари настоящата най-висока сграда в света – 828-метровата Burj Khalifa в Дубай, както 1-километровата Kingdom Tower, която се строи в момента в Джеда.

Построяването на Kingdom Tower се очаква да струва около 1.2 млрд. долара и да бъде завършена до края на 2017 г.