Щатски милионер бе разкрит, че живее в общинско жилище, като данъкоплатците плащат по-голяма част от наема му, а правителствен одит показа, че това не е изолиран случай.

Одитът е разкрил, че хиляди семейства имат прекалено високи доходи, за да отговарят на условията, необходими за отпускането на общинско жилище.

Докато наемът на тези хора се субсидира от доларите на данъкоплатците, повече от половин милион бедни семейства в САЩ са включени в изчаквателен списък.

Според държавни служители тези хора имат нужда от общински жилища, но им се отказва, защото други се възползват от тази привилегия.

Одитът показва, че 25 000 семейства в САЩ живеят в общински жилища за хора с ниски доходи, въпреки че печелят повече, отколкото е заложено в програмата.

Проблемът в случая е, че семействата трябва да отговарят само на определни условия за доходите си, за да получат такова жилище.

След като го получат, от тях не се изисква да го напуснат, ако доходите им са се повишили.

Одитът е разкрил, че семейство от Ню Бедфорд, Масачузетс, има доходи в размер на над 212 000 долара годишно, но живее в общинско жилище повече от десетилетие и плаща само 525 долара месечен наем.

Милионер от Небраска с активи за 1.6 млн. долара пък плаща само 300 долара наем за общинско жилище.