Повече от 7.5 милиона американци, или 15% от собствениците на жилище, закупено с ипотека, харчат половината или повече от доходите си за плащания по заеми, показват данни за 2007 г., публикувани от статистическата служба на САЩ. Броят на тези американски граждани се е увеличил от 7.1 милиона през 2006 г.

Обикновено правителството и повечето банки смятат собственик на дом, който харчи 20% или повече от доходите си по своята ипотека, за финансово обременен. Тази дефиниция в момента се отнася за почти 38% от собствениците на домове в САЩ, закупени с ипотека, или 19 милиона души.

Независимо от факта, че цените на жилищата паднаха тази година, в най-скъпите райони, където цените на жилищата са се увеличили тройно по време на жилищния бум, много работещи семейства все още не могат да си позволят жилище.

Данните подчертават основния проблем за това как най-малкото финансово затруднение- от по-високите цени на бензина до загубата на работа, могат да направят непосилни плащанията по ипотечния заем на едно семейство и да доведат до неговото прекратяване и отнемането на дома им.

Когато цените на жилищата падат в началото на 90-те години на миналия век кредитополучателите са имали повече собственост в домовете си, което им помага да избегнат прекратяването на ипотеките и отнемането на жилищата им. В момента 10 милиона собственици на домове дължат повече по ипотеките си отколкото струват домовете им, според economy.com.

Повече от 4 милиона собственици на жилища са изоставали с плащанията по ипотеките си поне с един месец в края на юни, докато при почти 500 000 процесът на отнемането на жилището е започнал, според Асоциацията на ипотечните банки.

Скокът в броя на прекратените ипотеки през последните две години създаде ефект на доминото в кредитната индустрия, подкопавайки доверието на инвеститорите и принуждавайки администрацията на президента Буш да обяви най-големия спасителен пакет и интервенция на пазара от Голямата депресия досега.

В Сан Франциско повече от един на всеки пет собственици на жилище закупено с ипотека харчи половината или повече от половината от доходите си за плащания по заема.

Това важи и за 13 от 100-те на големи метрополитни райони в САЩ, изследвани от Associated Press. Други такива места са: калифорнийските Стоктън, Лос Анджелис, Окснард Таузънд Оукс, Сан Франциско и Сан Диего. В топ 10 още попадат Форт Майерс и Орландо във Флорида, както и New York-Northern New Jersey-Long Island.

Най-обременените собственици на жилища в страната живеят в метрополиса Маями-Форт Лодърдейл-Маями Бийч: 58% от собствениците там харчат 30% от доходите си за плащания по ипотечните си заеми, докато 29% изразходват половината или повече от доходите си по ипотеките си.

Въпреки че цените в метрополиса падат, високата цена на земята, строителството, застраховката и данъците правят живота в Южна Флорида прекалено скъп за някои.