Джо Люис, мистериозен британски милиардер, натрупал състоянието си от валутни операции преди 15 години, влага не по-малко от 70- млн. паунда във фонда за имоти "Бългериън пропърти дивелопмънтс" (Bulgarian Property Developments или BPD), съобщи лондонският в. "Сънди таймс".

Люис, чието лично богатство се оценява на 2.8 млрд. паунда, се прочу преди седмица с новината, че изненадващо е закупил 7% от банка "Беър Стърнс" - една от петте най-големи инвестиционни банки на Уолстрийт, съобщава в. Дневник.

Милиардерът, който действа основно от Бахамските острови, се оказа тайнственият инвеститор зад "Уиндзорвил инвестмънтс" (Windsorville Investments), дружеството, предложило да придобие "срещу не по-малко от 64 пенса за акция" листваният на алтернативната лондонска борса AIM "Бългериън пропърти дивелопмънтс", посочва неделното издание на "Таймс". Това е цената, на която през юни тази година BPD набра 21 млн. паунда за обектите си в България.

BPD, основана през май 2004 г. и листвана на AIM от януари 2005 г., набра досега около 55 млн. паунда от лондонския капиталов пазар. Фондът има интерес основно към търговски обекти в пет големи български града.

Друга връзка на Люис с България е дяловото му участие във футболния клуб "Тотнъм", където играе Димитър Бербатов, както и в "Глазгоу Рейнджърс".

Кой е Джо Люис

Малцина са виждали как точно изглежда човекът, който се оказа купувачът на 7% от банка "БеърСтърнс" срещу впечатляващите 860 млн. долара. По медиите са се появявали едва няколко снимки, а и той ревниво пази личното си пространство. Прякорът му е "Боксьорът" (заради силовата му игра и заради американския му съименник и шампион в тежка категория) и от 1979 г. живее в данъчния рай Бахамски острови. Едно от последните си големи интервюта той дава за "Ню Йорк таймс" преди... близо десет години.

Посетители на имението му на Бахамите разказват, че във всяка стая има екрани с последните данни от валутните пазари, където той продължава активно да играе, въпреки 70-те си години, описва сп."Бизнесуик". Така стана и с "Беър Стърнс" - той изчака акциите й да паднат с почти 35% процента от годишния им максимум, за да купи дела най-изгодно.

Днес Люис е под номер 369 в списъка на сп. "Форбс" за най-богатите хора на планетата и 16-ият по богатство британец в списъка на в. "Сънди таймс". Освен в Лифорд кей на Бахамите, той прекарва времето си във Флорида и Аржентина.

До този връх обаче той изкачва много дълъг път. Роден в Източен Лондон, Джо е принуден да напусне училище на 15 години и да помага на семейството в ресторанта на баща си. Той обича да разказва как откачал табелата на автобусната спирка, за да кара обърканите минувачи да влязат за по едно в кръчматна им. Тази и подобни идеи помагат заведението да стане верига от ресторанти, която той продава през 1979 г.

Известно време след това продава луксозни стоки на туристи, след което през 70-те години се захваща с валутна търговия. И днес същестува основаната от него преди 30 години на Бахамите "Тависток груп" - глобална група за частни инвестиции, която има участие в над 170 компании в 15 държави, включително във футболните клубове "Тотнъм", глазгоуския "Рейндържс" и атинския AEK. Люис е голям инвеститор и в ENIC Sports PLC, ръководена от Даниел Леви, президент на "Тотнъм", чийто баща е близък приятел с милиардера.

Бизнес философията на "Тависток" е елементарна: "Търсим добри възможности за доход, където капитал, мениджмънт, подкрепа и стратегия вървят ръка за ръка." Интересите му се простират от валутната търговия през имотите и строителството до биотехнологиите и здравеопазването. Той притежава 3600 акра на Бахамите и 8000 в щата Флорида.

Люис направи удара на живота си при атаката срещу британския паунд през 1992 г. и срещу мексиканското песо година по-късно. За него и спекулациите му обаче се знае много по-малко, отколкото за Джордж Сорос. По същия начин никой до последно не разбра как чрез регистрирани на Бахамите компании той успя да натрупа 7% дял в "Беър Стърнс" и да стане най-големият едноличен акционер в нея.

Името му е свързано и с двама ирландски милиардери - Дермънт Дезмънд, Джей Пи Макманъс и Джон Магниър. Те бяха разследвани покрай скандална имотна сделка с правителството в Дъблин, но не бе установено никакво престъпление. Малко след това имаше катастрофа с хеликоптера му (в която пилотът загина минута след като Люис слезе от борда) раздуха спекулации, че това е било покушение срещу него. В действителност причината бе механична повреда.

Основното му хоби е голфът и чести негови гости и партньори в играта са асове като Тайгър Уудс и Ърни Елс. Впрочем, двете голф звезди са и бизнес партньори на Люис в нов комплекс на Бахамите, наречен "Олбани голф енд бийч клъб".

Всеки март милиардерът е домакин на благотворителния турнир "Тависток къп" във Флорида, където набира половин милион долара. Той притежава два голф клуба - Lake Nona и Isleworth, пише още Дневник.

Джо Люис е женен и има син и дъщеря.