Централната жп гара в столицата ще бъде изцяло обновена за 30 млн. евро, съобщиха от транспортното министерство. Работата по проекта ще приключи до края на 2014 г., когато приключва настоящият програмен период по оперативна програма „Транспорт”.

Средствата са пренасочени към гарата от неосъществения интермодален терминал в столицата, чието местоположение бе счетено за неподходящо за дейността му. Транспортният министър Ивайло Московски бе категоричен, че Централната гара трябва да е модерна, чиста, климатизирана и никога повече хората да не се плашат, че ще отидат на гарата, съобщава в. „Монитор“.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) поеха ангажимента до края на 2012 г. да бъде изготвена апликационната форма и реалното строителство да е започнало. Фасадата на гарата ще бъде изцяло променена, като ще се използват предимно стомана и стъкло.

Вътрешното пространство ще бъде разделено на нива и ще бъде предоставено пространство за търговски център, заведения, зони за почивка и изчакване, както и гаров хотел. Пространството за пътниците ще бъде изцяло климатизирано, ще са направени подстъпи за инвалиди, асансьори, задължителните рампи, а сервизните помещения ще отговарят на натовареността на гарата.

Именно наличието на свободните пари от интермодалния терминал накараха транспортното ведомство да се откаже от концесионирането на гарата.

Министърът уточни, че може да бъде отдадено под наем предгаровото пространство, но след като бъде уточнена собствеността му, там е нужно да бъдат изградени и паркинги.

Когато метрото свърже Централна гара с летището, градът ще е конкурентен на най-удобните европейски градове в транспортно отношение, увери Ивайло Московски.

В следващия програмен период на тази гара ще започнат да пристигат и чисто нови влакове и вагони, които ще бъдат финансирани с 300 млн. евро по ОП „Транспорт”. Министърът допълни, че БДЖ още тази година ще стане бенефициент по оперативната програма, за да подготви техническата си документация, и още от 1 януари 2014 г. дружеството ще поръча новите влакове.