Проект за реконструкция на легендарния стадион "Маракана" беше представен през журналисти в Рио де Женейро, съобщава РИА Новости.

Капацитетът на седящите места на стадиона до Световното първенство по футбол през 2014 г. в Бразилия ще бъде намален с близо 5 хил. места - от сегашните 87 до 82 хил. души и приведен в съответствие с изисквания на FIFA. За почти 60-годишната история на стадиона е имало случай, когато на мачове на "Маракана" са били продавани по 150 хил. билета.

"Да, броят на местата ще бъде по-малък, но качеството им ще се подобри" - заяви Марсия Линс, секретар по туризма на щата Рио де Женейро, която представи проекта.

Според нея, новата трибуна на стадиона ще е напълно защитена, както от дъжд, така и от изгарящото слънце, което е само част от многото изисквания на FIFA. Освен това, новият проект отговаря на всички съвременни стандарти за безопасност. Реконструкция ще засегне зоната на играчите, пресата и публиката.

Външната фасада на "Маракана" ще бъде възстановена по оригинални скици и чертежи от 1950 г., когато е построен.

Ремонтът ще започне през март 2010 г., но на стадиона ще продължат да се играят мачове до август, след което ще бъде затворен за 2 години. Разходи за реконструкцията възлизат на около 286 млн. евро.