Мол в Лозенец ще бъде най-голям на Балканите

3736
Мол в Лозенец ще бъде най-голям на Балканите

До една година се очаква да има ръст на интереса на чуждестранни компании за покупка на индустриална собственост, логистични и търговски площи. Това прогнозира за БТА Орлин Владиков, експерт в областта на недвижимите имоти, който в периода 2002-2007 г. беше председател на Националното сдружение за недвижими имоти.

Според експерта обаче, за да се върне като цяло пазарът на недвижими имоти към пиковите равнища на търсене от втората половина на 2008 г., ще са нужни поне седем-осем години.

Орлин Владиков каза, че преди две години в България с продажби на недвижими имоти са се занимавали около 4 500 компании. Сега от тях около 10-12% са прекратили дейността си.

Заради инфлационните процеси, които вече се забелязват в някои страни в Европа и извън нея, сигурно много от спестяванията ще бъдат пренасочени отново към недвижима собственост, смята Владиков, който е и управител на компания за недвижима собственост, член на сдружението.

"Искам да вярвам, че България ще бъде преоткрита от много икономически субекти, които ще прелокират своята икономическа дейност от Западна Европа, Близкия Изток, Гърция в България", каза Владиков. Според него тук фирмите биха могли да реализират сериозни печалби и заради добрия данъчен "климат".

В България няма статистика, която да дава данни за покупките на недвижими имоти от чуждестранни граждани, посочи Владиков. Той припомни, че много от чуждестранните граждани регистрират у нас компании и купуват недвижимата собственост на тяхно име, което затруднява статистиката. По думите на Владиков твърде малка част от чужденците купуват имоти като физически лица.

Според Владиков все още не може да се каже, че в големите градове или курортните комплекси има обособени квартали от чужденци, собственици на недвижимост. В някои райони се правят големи комплекси, които са финансирани от чуждестранни инвеститори и при тях може да се забележи подобна тенденция, отбеляза експертът. По думите му подобен е комплексът, който се строи в района на Камчия, финансиран от кръга около бившия кмет на Москва.

В областта на жилищното строителство в София големи инвестиции бяха направени от няколко компании от Израел, които построиха няколко жилищни комплекса в района на кварталите "Лагера" и "Лозенец", припомни Владиков.

Инвеститори от Израел са реализирали проекти за молове в няколко от големите градове. Мол с руски инвестиции се стори в "Лозенец", който има претенциите да бъде най-големият на Балканския полуостров. Всички тези инвестиции обаче не са достатъчни, за да кажем, че у нас вече ясно се обособяват квартали на чужденци, посочи Владиков.

Експертът отбеляза, че продължава тенденцията на засилен интерес от руски и украински граждани към покупка недвижимост по Южното и в някои райони на Северното Черноморие, главно заради добрата инфраструктура и изградените голф-игрища там. Интересът им обаче се стопира от визовия проблем.

Китайски корпорации и по-малко граждани имат интерес към покупка на недвижимост и то главно към търговски обекти и индустриална собственост, показват наблюденията на Владиков. На този етап обаче все още това е на фаза интерес, не са ми известни големи сделки с китайско участие, уточни той.

Владиков изрази надежда, че с откриването на страната ни като добра туристическа дестинация от държавите от региона, представителите на сериозния бизнес ще припознаят България и като дестинация за инвестиции в недвижима собственост и други преки инвестиции.

На този етап обаче затрудненията са заради това, че някои от страните в региона също са в криза и това ограничава финансирането. Друга причина за забавянето на инвестициите е лошият пример на замразените у нас инвестиции от Испания и Израел, които чакат по-добри времена.

Орлин Владиков съобщи, че София ще бъде домакин на европейски конгрес на Световната федерация за недвижима собственост FIABCI от 30 септември до 2 октомври. Страната ни за втори пореден път е избрана за домакин на този престижен форум, посочи експертът.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Afn
# 0
13:07 | 26 July 2012
We definitely need more smart polpee like you around.
ico
# 1
11:08 | 29 August 2011
ne razbrahme kakvo obshto ima zaglavieto na statiqta s neinoto sydyrjanie
ico
# 2
11:08 | 29 August 2011
ne razbrahme kakvo obshto ima zaglavieto na statiqta s neinoto sydyrjanie
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...