Наближаващата 2009 г. готви изключително приятна изненада за посетителите на големите търговски центрове в Сингапур, пише property-report.com.

От новата година се планира почти всички молове в града да бъдат значително по-озеленени, както и да бъдат включени много съвременни технологии за опазване на околната среда.

Един от търговските центрове в Сингапур, който се очаква да заприлича повече на градина, отколкото на място за пазаруване, е City Square Mall. За него се предвижда цялостното интегриране на над 4 700 кв. м зелени площи.

Слънчевите панели, които ще бъдат поставени на покривите, ще пестят до 30% от електричеството, което използват търговските сгради в момента. Освен всичко това, на покривите ще има и специални системи, които събират дъждовна вода, която се използва отново след преработка.

Това, според много от специалистите, ще направи и голяма част от сградите в града почти независими, спестяващи много проблеми на управата, като например спиране на тока или авария с водоснабдяването.

Голяма част от най-изявените японски архитекти, които са характерни с нестандартните си решения и включването на нови технологии, са на мнение, че подобни решения до голяма степен показват как ще изглеждат сградите на бъдещето.

Озеленяването дори на половината от големите търговски центрове в Сингапур е доста скъпо, става ясно от данните, които предоставят банките. За въвеждането на тези технологии само в един мол ще са необходими почти 200 млн. долара.

В повечето случаи това е около 5 до 10% повече от сумите, които инвеститорите по принцип са вложили за изграждането на самия обект.