Последиците от финансовата криза върху руската икономика са тежки и правителството трябва да предприеме спешни мерки, за да се избегне следващо влошаване на ситуацията, смятат водещи икономисти, цитирани от Moscow times.

Москва планира да похарчи повече от 2 млрд. долара за спасяване на руските строителни компании, изпитващи затруднения при финансирането на проектите си при сегашните условия на пазара.

Градската управа води преговори за закупуването на парцели и готови жилища от затруднените строителните компании. Това става ясно от изявление на заместник-кмета на Москва Юрий Росляк.

Плановете предвиждат по-голяма част от сделките по закупуването на имотите да бъдат приключени до края на тази година, става ясно още от съобщението, направено по-рано тази седмица.

Големи строителни компании, включително Mirax Group, Sistema-Hals и PIK Group, замразиха някои от своите проекти, след като световната кредитна криза започна да оказва сериозен натиск върху нивата на основните лихви, като впоследствие те се повишиха до нива от 25%.

Друга мярка, която властите в руската столица обсъждат, е удължаването на кредитите, отпуснати на компаниите в сектора на недвижимите имоти и закупуване на дялове в индивидуални проекти.