Еволюционна, екологична и най-вече по-евтина от една голяма кола: това представлява проектът за къща на двама млади португалски архитекти, които са били вдъхновени от японската архитектура. Сега те подготвят пускането на проекта на пазара.

Тя струва малко, може да бъде пренесена с един курс, с един единствен камион, трябва само да се постави върху тънка бетонна плоча. Дори може да се променя конфигурацията на прозорците през цялата година според промяната на светлината. Това е сглобяемата къща, идеята за която се е родила в португалския регион Миньо, но се усеща силното влияние на Япония. Проектът носи наименованието - къща MIMА.

Масовото производство стартира в една фабрика в Порто. От самото начало тя предизвиква голям интерес и поръчките валят. За строежа на къщата са нужни по-малко от два месеца и предлага от 18 до 36кв.м площ, които могат да бъдат разделени на четири части. Клиентите сами избират цвета на къщата, на плочките и разбира се, разположението на паната, както при традиционната японска архитектура. Конструкцията почива главно на стълбове и основи, които определят точно размера на помещението, отделно се монтират, стените, които могат да се модифицират според елементите, които ще съдържат. Място за канализацията е предвидено във водонепроницаемите прегради в кухнята и банята. Това, което прави къщата MIMA по-привлекателна от традиционните конструкции е, че негативното влияние върху околната среда е силно ограничено, по думи на един от архитектите Марта Брандао.

Концепцията на португалските архитекти е спечелила наградата Сграда на 2011 година, в раздел къщи, конкурс осъществяван от американския сайт за архитектура ArchDaily. Това се дължи на факта, че къщата се вписва в модерните представи за удобство, лукс и качество, споделят създателите.

Цената на тези домове започва от 39000 евро и варира според предпочитанията и бюджета на клиентите.

Сега единствената цел, която стои пред младите архитекти е да комерсиализират своята идея, добавяйки към иновативното творение нови улеснения за потребителите, като транспорт и ускоряване процеса на монтиране.