За втора поредна година организирания форум Colliers Day има за цел да фокусира вниманието на обществеността върху значими теми – модерната градска среда и нейното осмисляне, социалните пространства, съвременните тенденции на изграждане и планиране, екологичното и устойчиво развитие.

Над 250 професионалисти от сферата на недвижимите имоти, както и представители на водещи български и международни компании, на държавната и местните администрации ще участват в събитието. Медиен партньор е вестник „Строителство Градът”.

Специалната презентация ще бъде направена от Дейвид Сим, старши консултант във водещата консултантска компания за урбанистичен дизайн Gehl Architects от Дания.

Дейвид Сим е изследовател и архитект, участвал в множество международни проекти за развитие на градоустройството – урбанистични решения за бързо-развиващи се икономики. От години активно се включва в процеси на планиране и изграждане на градовете.

Негови проекти, фокусирани върху урбанистичния дизайн, са приложени при изграждането на нови градски жилищни зони в целия свят, включително в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия и Шотландия. Дейвид Сим е убеден, че успешните градове инвестират в публични пространства и че отправната точка на архитектите трябва да бъдат хората и техните сетива.

Градът е най-впечатляващия съвременен феномен. Според статистически данни със 180 хиляди души се увеличава населението на градовете в света всеки ден. През тази година повече от половината от населението живее в градове, като се очаква през 2050 година градското население да достигне 75 %.