На традиционно провежданата конференция BalREc и изложението BalPEx - среща на най-големите и водещи представители в сектора на недвижимите имоти - първият ден беше засегна темата за офис пазара.

Участници в панела бяха Таня Кошева от “Ланд Пропъти България“, Сергей Коинов от “Фортън Интернешънъл“, Илияна Шмателка от “Иморент България“ и Елица Панайотова, представител на Алфа Дивелопментс.

Всички участници се обединиха около идеята, че на офис пазарите в страните от Балканския регион са представени по-добре предприемачите, отколкото инвеститорите. Според тях всички тези, които бяха първите в сектора – като Бизнес парк София постигнаха най-голям успех.

Финансовата криза започнала от САЩ и постепенно разразила се във всички големите пазари в Западна Европа, както и в целия свят, е оказала своето влияние и върху пазарите в страните от региона, категорични бяха участниците.

В последните няколко години на всички големи в сектора стана ясно, че само инвеститори, предлагащи добри продукти и мениджмънт, ще успеят да се задържат на пазара. Колкото по-бързо високите очаквания в сектора бъдат охладени, толкова по-бързо ще бъдат отсети по-добрите продукти. Това до голяма степен се отнася за по-малките градове, където дадени собственици, имащи имот или терен в централната част на града, към който има заявен интерес, искат нереално високи цени.

Докато преди пет години почти никой не разбираше правилно какво в действителност инвеститорите търсят, то в последните години в София започнаха да се появяват доста качествени проекти на офис сгради. За съжаление, все още най-сериозният проблем, който стои пред нашата страна в не добре развитата инфраструктура.

България, както и останалите пазари от региона, има нужда от по-голямо привличане на наематели на новите офис сгради, споделя Елица Панайотова.

Европейският съюз дава голяма сигурност на чуждестранните инвеститори, които добиха доста по-голямо доверие в пазарите ни. За сега в Сърбия все още има известен страх заради относително нестабилното политическа обстановка.

В последните няколко години се наблюдава непрекъснато повишени в цените на квадратния метър в офисите. За исканите високи цени обаче инвеститорите трябва да са готови да предложат и доста по-качествен продукт.

Като цяло наемите в централните части на градовете винаги ще са най-скъпи, изразяват мнения участниците в панела. Компаниите, които имат желание за офис представителство в централната част на града ще трябва да бъдат готови и да си платят съответната сума.

Все още е трудно да се прогнозира до какви цени ще се покачват наемите на офис площи.

В последните няколко години, пазари на офис площи се появиха и във Варна и Пловдив. И в двата града се появяват все повече доста добри и конкурентни офис сгради, които по нищо не отстъпват на столичните.

За съжаление София все още е далече по обем на офис площи на глава от населението, което всички се надяват да се промени в следващите години.