Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило до най-ниската си стойност от десетилетие насам през юли, посочиха изнесени днес данни.

Показателят е отбелязал по-голям от очакванията спад от 6.1% през юли, до 1.381 млн. на годишна база, в сравнение с 1.47 млн. на годишна база месец по-рано.

До десетгодишен минимум са се понижили и разрешителните за строителство, сочат още данните от Министерството на търговията. Те са се понижили с 2.8%, до 1.373 млн. на годишна база през юли, което бе и най-ниската им стойност от октомври месец на 1996 година.

Резултатът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите, прогнозирали понижение на показателя до 1.4 млн. на годишна база през юли.

Строителството на еднофамилни къщи се е понижило с 7.3% през юли, до 1.07 млн. на годишна база, сочат още изнесените данни. Тези за по-големи семейства са намалели с 1.6%, до 311 000 на годишна база.

Анализатори коментират, че данните затвърждават продължаващата слабост в сектора на недвижимите имоти, като те би следвало да накарат и най-оптимистичните строителни предприемачи да се замислят, преди да стартират нов проект.

Голяма част от пазарните наблюдатели са на мнение, че до голяма степен причина за забавянето на сектора се крие в заелите изчаквателна позиция за по-нататъшен спад купувачи. В същото време обаче, влошаването на пазарните условия водят след себе си и увеличаването на броя на лошите кредити, като принуждават банките да затягат условията си за отпускане на ипотечни кредити.

Процесът може да стане лавинообразен и да станем свидетели дори и на значително по-ускорено влошаване на ситуацията, коментират някои от най-големите песимисти на пазара.

Тази нестабилност, която и в момента се усеща на световните финансови пазари може да доведе и до по-нататъшен силен спад на световните борси.

В отделен доклад първоначалните молби за помощи за безработица са се повишили с 6 000 до 322 000 за седмицата, приключила на 11 август, което бе и най-голямата им стойност от два месеца насам.