Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило през май до най-ниското си ниво от 17 година насам, с което данните посочиха продължение на кризата на имотните пазари в най-голямата световна икономика.

През изминалия месец показателят се е понижил с 3.3% до ниво от 975.000 на годишна база, в сравнение с 1.008 млн. на годишна база през април, според данни на търговското министерство.

На годишна база началното жилищно строителство е регистрирало понижение от 32%, според изнесените резултати.

Резултатът бе под средните очаквания на анализаторите, както и най-ниският такъв от март 1991 година насам. Средните очаквания на анализаторите бяха за начално жилищно строителство от 980 000 през май на годишна база.

Разрешителните за строеж през май са се понижили с 1.3% до ниво от 969 000 на годишна база. И тук резултатите се оказаха под прогнозите за 960 000.

Растящите незплащани ипотечни заеми, както и продължаващият спад в цените на имотите, са сред основните причини за лошото представяне на сектора.

Строителството на многофамилни къщи са се понижили със значителните 8% през май до 301 000 на годишна база.

Понижение са отбелязали строителството на нови жилища в три от четирите водещи региона в САЩ, водени от спада с 25% в Средния Запад.

В унисон с развитието на пазара увереността на строителите също се е понижила до рекорден минимум през юни, по данни от Националната асоциация на строителите на домове