Началното жилищно строителство в най-голямата световна икономика - щатската се е понижило с повече от очакванията, достигайки 12-годишен минимум през август, посочиха изнесени днес данни.

За месеца показателят е отбелязал понижение от 2.6%, до 1.331 млн. броя на годишна база, след спада си през юли до 1.367 млн. броя, сочат данни на търговското министерство.

Средните очаквания на анализаторите бяха за начално жилищно строителство в размер на 1.35 млн. на годишна база.

В същото време разрешителните за строеж са се понижили с 5.9%, до най-ниското си ниво от 1995 година насам при 1.307 млн. на годишна база. И тук резултатът се оказа под средните очакванията на анализаторите за стойност от 1.348 млн. за месеца.

Строителството на еднофамилни къщи се е понижило със 7.1% през август до 988 000, според данните, което бе и най-ниската му стойност от март 1993 година насам.

Най-голямо понижение е било регистрирано в североизточните Щати, където началното строителство се е понижило с 38%, в сравнение със същия месец на миналата година. Силен спад от 18% е бил отбелязан и в Западните Щати.

Данните затвърждават опасенията за продължаващата слабост на пазара на недвижими имоти в САЩ, допринесла за силното забавяне на ръста на най-голямата световна икономика.

Понижаващите се цени на недвижимите имоти, както и проблемите на ипотечните пазари, правят банките все по-предпазливи при отпускането на кредити, което от своя страна пък води до намаляване на търсенето на домове в САЩ.

Притеснени от лошите макроданни, изнасяни за икономиката на страната, вчера от Фед понижиха равнището на лихвите за пръв път от четири години насам, като ги намалиха с повече от очакванията с 0.5 процентни пункта.

По-ниските лихви ще окажат положително въздействие, но ефектът им няма да се усети веднага, а най-вероятно след няколко месеца, до когато кризата в сектора може и да се задълбочи, коментират запознати.

Междувременно, през настоящата седмица бяха изнесени обезпокоителни данни за бума при лошите ипотечни кредити, които са се повишили над два пъти през август, в сравнение със същия месец на миналата година.