Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило до най-ниската си стойност от 1991 година насам през последния месец на миналата година, показват изнесени днес данни.

То е отбелязало спад от 14% през декември, до 1.006 млн. броя на годишна база, след като месец по-рано възлезе на 1.173 млн., по данни на министерството на търговията.

Резултатът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за 1.1 млн. броя контракти за началото на строителство на жилища за последния месец на миналата година на годишна база.

Данните продължават да затвърждават негативната тенденция, обхванала пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика, както и да намаляват очакванията за скорошно възстановяване на пазара.

Понижение от 25% е регистрирало началното строителство през изминалата 2007 г. в най-голямата световна икономика, което бе и най-голямото й понижение от 1980 година насам.

Разрешителните за строеж, които са друг показател, сочещ състоянието на пазара на имоти, са се понижили с най-много от 12 години насам за изминалата година.

Те са се понижили с 8.1%, до ниво от 1.068 млн. на годишна база, с което за 2007 г. са намалели с 25% на годишна база.

Не особено оптимистично са настроени специалистите за развитието на пазара на имоти във водещата световна икономика през първата половина на настоящата година.

Строителството на еднофамилни къщи се е понижило с 2.9%, до 794 000 на годишна база, сочи още изнесеният днес доклад.

Данните затвърждават очакванията на пазарните участници за по-нататъшни действия по понижение на лихвите в САЩ, които да стимулират пазара на недвижими имоти в страната.

За настоящата година анализатори прогнозират спад от 15% в продажбите на нови домове, след като прогнози сочат за такова в размер на 26% през изминалата 2007 г.