Началното жилищно строителство в най-голямата световна икономика е регистрирало изненадващо повишение през октомври, сочат изнесени данни.

За месеца то е възлязло на 1.229 млн. нови жилища на годишна база, което е повишение с 3%, в сравнение със стойността на показателя през септември.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха той да възлезе на 1.17 млн. броя на годишна база през изминалия месец.

Строителството на еднофамилни къщи обаче се е понижило с 7.3%, до най-ниската им от октомври 1991 година насам стойност при ниво от 884 000 на годишна база.

Началното жилищно строителство на по-големи къщи пък се е повишило с 44% през изминалия месец, сочат още данните.

Отделни резултати от направената статистика сочат намаляването на разрешителните за строеж, издадени през октомври, с 6.6%, до 1.178 млн. на годишна база, което бе и най-ниската им стойност от 1993 година насам. Тук очакванията бяха по-големи за издаването на разрешителни от 1.2 млн. на годишна база.

Най-голямо повишение е отбелязало началното жилищно строителство в Средния Запад, където то се е повишило с 21%. В Южните Щати началното жилищно строителство е отбелязало понижение от 4.6% през октомври.

Забавянето на сектора на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика оказа негативно въздействие на ръста на щатската.

Очаква се жилищното строителство да отбележи понижение от 22% на тримесечна база през настоящото тримесечие, което би било и най-голямото от последните три месеца на 1981 година.