Началното жилищно строителство в САЩ се понижава с 2.1% през май

419
Началното жилищно строителство в САЩ се понижава с 2.1% през май

Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило през май, сигнализирайки продължаващата слабост на пазара на недвижими имоти.

Показателят се е понижил с 2.1%, до 1.474 млн. броя на годишна база, в сравнение с 1.502 млн. месец по-рано посочиха изнесени днес данни. Резултатът обаче се оказа леко над средните очаквания на анализаторите за стойност от 1.472 млн. брой.

Анализатори коментират, че понижението се предопределя от нежеланието на щатските потребители да купуват жилища на този етап, като очакват по-нататъшно понижение в цените на недвижимите имоти в страната.

На годишна база началното жилищно строителство в САЩ се е понижило през май с цели 24%.

Понижението се е водило от спада на Запад, където в някои щати е наблюдаван спад от 20% в началното жилищно строителство. В Североизточните щати началното жилищно строителство се е повишило с 16%.

Жилищното строителство е в най-лошата си форма от рецесията през 1990-1991 година, като е отнел 0.9 процентни пункта от ръста на най-голямата световна икономика през първото тримесечие.

Рекордното ниво на непродадени домове в САЩ сочи още, че спадът в сектора най-вероятно не е приключил.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg