Началното жилищно строителство в Япония се е понижило до най-ниското си ниво от четири десетилетия насам през септември, в резултат на по-стриктните изисквания в страната към него, показват публикувани днес данни.

На годишна база началното жилищно строителство се е понижило с 44% през изминалия месец, до ниво от 720 000, след като ново понижение от 43.3% бе регистрирано предходния месец.

Резултатът се оказа значително по-лош от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха понижение от 31.2% за месеца на годишна база.

Японската икономика се очаква да регистрира ръст от 1.8% през настоящата година, според оповестени днес прогнози на Централната Банка, което е под прогнозите, направени преди шест месеца за ръст от 2.1% за годината.

До голяма степен забавянето на сектора на недвижими имоти е причина за очакваното забавяне при ръста на икономиката.

По-рано днес банката запази нивото на лихвите в страната непроменено.

Анализатори и инвеститори прогнозират, че ако слабостта на японската икономика се запази поне шест месеца, това би довело до повишение на равнището на безработицата с 1 процентен пункт.

Най-голямо понижение е отбелязало началното жилищно строителство на апартаменти, което е регистрирало спад от 74.8% през септември, посочиха още изнесените данни.