Над 100 имота по Южното Черноморие отнети заради дългове

1183
Над 100 имота по Южното Черноморие отнети заради дългове

По Южното Черноморие десетки луксозни хотели и апартаменти се разпродават от съдия-изпълнители. Само за последните месеци над 100 имота са отнети от собствениците им заради дългове към банки или фирми.

В една новопостроена кооперация в Несебър три от апартаментите са запорирани от съдия - изпълнител. И трите са на един собственик, който има затруднения с изплащането на ипотеката.

Случаят не е единичен в квартала, който все още не фигурира в Общия устройствен план на Несебър, макар че вече е напълно застроен.

Подобно е положението в Свети Влас, Равда, Слънчев бряг и Созопол, където запорираните луксозни хотели са обичайна гледна през последните месеци.

В повечето случаи длъжници на банките са строителни предприемачи, които заради кризата не могат да реализират имотите.

"Другите длъжници са физически лица, които са купили втори имот на морето и съответно не могат да го изплащат. По същия начин банките искат да бъде продаден имота", заяви Делян Николов - частен съдебен изпълнител.

Сред запорираните имоти има и на чужденци, предимно англичани и ирландци, за които покупката се е оказала неизгодна сделка.

"Някои от ипотеките, поне по моите дела, са платени по една или две вноски от кредита. Предполагам, че са очаквали рязко да се повишат цените, след това да ги препродадат и да спечелят от това. След като не е станало, просто са оставили имотите на банките", сподели Николов.

Едва 15-20% от обявените имоти се реализират, тъй като дори оценителите не могат да се ориентират за реалната им пазарна цена.

"Съответно всяка следваща продажба пада по 20% цената и на втора - трета се продават имотите", допълни той.

Особеното при продажбата на ипотекирани имоти е, че парите трябва да се внесат в 7-дневен срок от спечелване на търга, и то в брой. Обмисля се възможността купувачите да могат да изплащат ипотеката, но това тепърва ще се налага като практика.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg