Над 200 хил. кв. м. търговски площи за отдаване под наем са в процес на изграждане в страната ни към момента, сочи изследване на агенцията за недвижими имоти Colliers International.

За първите шест месеца търговските площи в процес на изграждане са се повишили с 138 500 кв. м., според публикуваните данни.

Повишението в основната си част се е предопределило от новостартиралите проекти в началото на годината, след засиления интерес от страна на местни и чуждестранни инвеститори към последната страна присъединила се към ЕС.

Изграждането на три големи търговски центъра стартира у нас от началото на годината. Започна строителството на първия магазин на най-голямата европейска търговска верига - френската Carrefour в София, последван от старта на Мол Сердика и още един в Стара загора.

Като изключително атрактивна дестинация за изграждането на големи търговски магазини се явява и морската столица на страната ни - Варна, като в радиус от един километър са стартирани пет проекта.

Два от проектите - Пфое Мол и Мол Варна са вече в напреднала фаза на строителство, с планирано откриване през 2008 година.

През следващата година ще бъде открит и Мол във втория най-голям град в страната ни - Пловдив. Планове за изграждането на два търговски центъра има и в петия най-голям град в страната - Русе.

Данните сочат добро развитие на сектора на търговски недвижими имоти, който продължава да се предопределя от значителния интерес на местни и чуждестранни инвеститори за изграждане на големи търговски центрове.