Във Варна са приключили 179 ревизии на фирми от строителството, производството и търговията със зърно. Инспекторите са установили укрити приходи за над 23 млн. лв.

През първите пет месеца на годината в 362 варненски фирми са започнали ревизии за спазване на данъчното и осигурителното законодателство от инспекторите в дирекция "Контрол" при Териториалната дирекция на НАП Варна.

179 от ревизиите са приключили, като инспекторите по приходите са установили допълнителни задължения към бюджета за над 23 млн. лв.

Допълнително установените задължения са в голямата си част от ревизии, извършени в строителния бранш, като те са в размер на 8 млн. лв. На следващо място по установени задължения в хода на ревизионните производства са производителите и търговците със зърнени култури - над 7 млн. лв. Извършените ревизии на търговци на едро и дребно са приключили с 57 ревизионни акта, а установените допълнителни задължения при тях са за 2 млн. лв.

Над 19 млн. лв са установените задължения към хазната от невнесен или укрит данък върху добавената стойност, а 700 хиляди лв е невнесеният корпоративен данък.

Фирмите, които укриват ДДС или не го внасят в законния срок, се дерегистрират. От началото на годината във Варна са дерегистрирани по ДДС над 120 фирми.

Източник: БНР