От отраслите "Строителство" и "Операции с недвижими имоти и бизнес услуги" се осигуряват 23.2% от приходите в бюджета на Столична община. Това се посочва в обяснителната записка към проектобюджета на столицата за 2009 г.

Там се изтъква, че в София има и голям сегмент на финансово посредничество, кредит, застраховки, в които са заети над 23 хил. човека. По показателя произведена бруто продукция (съвкупността от стоки и услуги, произведена от предприятията на територията на столицата) първичният сектор е с дял по-малък от 0.5% , вторичният (индустрията) - с 45% и третичният (на услугите) - с най-висок дял - 55%, както и през предишните години.

По отношение ръстът на приходите от дейността, с най-високи темпове през последните четири години са се развивали отраслите "Операции с недвижими имоти и бизнес услуги" с 44.4%, и "Строителство" с 42.4%.

В записката се прави прогноза, че в условията на финансова и икономическа криза се очаква тези отрасли да бъдат най-засегнати, което ще се отрази негативно и на приходите по общинския бюджет, най-вече върху постъпленията от: данък върху недвижимо имущество, данък при придобиване по възмезден начин и дарения, такса битови отпадъци (по-малко нови въведени в експлоатация обекти), такса за технически услуги в частта за издаване на строителни разрешения и др.

Източник: БГНЕС