Над 29% от сключените сделки с недвижими имоти през 2006 г. са с участието на чужденци, 66.87 % от тях са жители на Великобритания.

Това каза на пресконференция Антон Панкев, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти "Asta Bridge", цитиран от БТА.

От компанията, чиято главна цел е продажба на недвижими имоти в България на чужденци, отдават интереса и на редовните полети между България и Великобритания. След присъединяването на България към Европейския съюз от началото на тази година чуждестранното търсене на имотни покупки е нараснало, каза на пресконференцията Наташа Коупман, мениджър Call center на "Asta Bridge".

От компанията отбелязаха, че няма отлив на британски купувачи в страната, въпреки негативните публикации в някои страни.

Най-голямо е било търсенето в планинските курорти - 39.93%, следвано от морските курорти - 31.13% и столичния град - 8.11 на сто, отчете Панкев. От началото на тази година търсенето на имоти в планините е нараснало до дял 42.98 на сто, на морски имоти е 24.85%, а в София - 8.62 на сто. Английските клиенти купуват у нас предимно с цел инвестиция, като водещ мотив е цената на имота.

Най-честите покупки са студио или едностаен апартамент в някой от популярните курорти на стойност от 30 000 до 80 000 евро. Предпочитани от ирландците са крайбрежни или планински апартаменти, за лично ползване, най-често едноспални или двуспални. Вложението, което правят ирландските семейства за подобна покупка е между 50 000 и 100 000 евро.

От Англия и Ирландия има голям интерес към закупуването на втори ваканционен дом, коментира Наташа Коупман. По думите й обаче България е слабо позната и клиентите от чужбина не знаят за спа-възможностите и не са запознати с планинските курорти в страната. Нови купувачи за българския пазар на имоти са испански и малтийски граждани, които търсят предимно парцели за застрояване, като проявяват еднакъв интерес към морските и планинските имоти.

От "Asta Bridge" ги определят като спекуланти, тъй като целят най-добрата печалба, а не най-добрата покупка. От компанията очакват значително повишаване на търсенето от Малта, тъй като между двете страни има и редовни полети на две седмици. Датските купувачи са по-скептични и обикновено искат повече информация и за самия инвеститор.

Те се интересуват от благонадеждно строителство и луксозно изпълнение, коментираха от компанията. Средната стойност на закупените през 2006 г. от чужденци имоти в морските курорти е 46 900 евро, в зимните - 90 000 евро, а на апартаментите в София - 112 000 евро, посочи Панкев. Имотите в планинските курорти са по-скъпи, тъй като могат да се използват целогодишно, а морските - до шест месеца в годината, добави той.

Напоследък се наблюдава чуждестранен интерес към развиващите се спа-курорти като Сандански, каза Божидар Захариев, мениджър "Проекти" в "Asta Bridge". Според него до началото на летния сезон от компанията ще започнат предлагане и извън страната, тъй като има заявен интерес към румънски и турски курорти.