Новорегистрирана асоциация ще брани интересите на руски граджани с недвижими имоти в България.

Повече от 300 000 руснаци използват свои недвижими имоти, когато са в България, съобщи генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов. Той уточни, че все още няма точна статистика колко недвижими имоти в България са купени от руски граждани.

Преди дни обаче посланикът на Русия у нас Юрий Исаков коментира, че инвестициите надхвърлят 1 млрд. евро.

Консулът представи днес пред медиите новорегистрираната Асоциация на рускоезичните собственици на недвижими имоти в България "Альоша". Председателят на организацията Александър Анисимов уточни, че тя е регистрирана в Бургас, а във Варна има представителство. По думите му задачите на асоциацията са да защитава имуществените и социална права на руснаците, да ги информира за различните юридически изисквания при покупка на недвижими имот, както и да им съдейства при реализация на сделките.

Анисимов посочи, че вече имат пет оплаквания от техни сънародници, които имат проблеми със строителни фирми. Хората са платили частично или изцяло жилище предварително, но не са го получили. Според Анисимов предстои да бъде уточнено дали руснаците са били измамени или става дума за фалити на фирми заради кризата. Той уточни, че асоциацията ще изготви списък с некоректни строители, както и с почтените дружества, които ще препоръчва на желаещите да купуват имоти.

Сериозен проблем за гостите от Русия е медицинското обслужване, допълни Анисимов. По думите му голяма част от сънародниците му не знаят към кого да се обърнат при нужда. Асоциацията разполага с двама лекари, които ще се отзовават при подаден сигнал.

Междувременно външно министерство отчете, че броят на руските туристи в България нараства. С 10 000 повече визи за руски граждани са издадени за първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на миналата. Отчита се и 44% ръст на издадените визи.

Преди два дни руската гражданка Елена Юнг стана притежателката на 100 000-та виза за руски гражданин за 2010 г. Миналата година 100 000-та виза бе издадена на 13 юли.

Източник: БТА