Инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Румъния за първата половина на тази година са на стойност 903 млн. евро, става ясно от официалните данни.

Най-много сделки (за общо596 млн. евро), са били сключени в Букурещ, като 80% от общата стойност се формира от две сделки, става ясно от данните, предоставени от консултантските компании CB Richard Ellis и Atisreal, пише BusinessStandard.

Това са придобиването на Upground project от инвестиционната компания RREEF и на Iris Shopping Center от DEGI.

Сключените имотни сделки за първата половина на тази година са с 34% повече на годишна база, става ясно още от изнесените данни. В Букурещ броят им е нараснал с 50% спрямо същия период на миналата година, според данните за имотния пазар на Atisreal.

Общият обем на сделките с офиси е около 36 млн. евро, като сумата с жилищните имоти е почти същата, а сделките сключени с търговски имоти са за 185 млн. евро., става ясно от данните Atisreal.

Най-активни за периода са били инвеститорите от Германия, става ясно още от данните. От 2003 година насам германските компании са направили около 20% от всички инвестиции в имотния сектор в Румъния.