По-голямата част от потенциалните купувачи на жилища във Великобритания смятат, че цените на имотите ще се понижат през следващите 12 месеца, съобщава aboutproperty.co.uk

Едни от най-големите играчи на британския пазар Natiowide и Halifax вече изнесоха данн показващи известно понижение в цените на жилищата на годишна база, съответно от 3.8% и 4.4%.

Проучвания на Property Price Tracker, показват, че около 74% от всички анкетирани британци очакват някаква промяна в цените на имотите през следващите 12 месеца.

Според данните от онлайн гласуване от YouGov, че около 25% от британците, взели участие, смятат, че цените ще се понижат с около 10-15% в следващите 12 месеца, а средната прогноза е била за понижение с 7.1%.

Според специалистите, работещи в най-големия кредитор на острова – Halifax, цените на жилищните имоти ще се понижат с около 9% до края на тази година.

Някои от анализаторите даже са още по-крайни в прогнозите си, като предвиждат спад в цените на жилищните имоти във Великобритания с повече от 12% за тази и следващата година.

Подобни оптимистични прогнози за бъдещото движение на цените не се споделя от всички на острова. Според някои спад в цените на жилищата ще има, но той няма да е един и същ във всички региони на страната.

Например прогнозите за понижението на цените на жилищата в района на Йоркшир и Хъмбърсайт са за едва около 4.8%.