Очакваме над 750 жилищни блока да бъдат санирани в страната до края на годината по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Това заяви в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на официалното откриване на блок 205 в квартал "Орлова чука", заедно с премиера Бойко Борисов, кмета на общината Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов.

На събитието присъства и вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Това е петнадесетия блок, обновен по програмата за енергийна ефективност. Министърът на регионалното развитие изрази очакване при липса на обжалвания на процедурите по избор на изпълнител работата по сградите да се изпълни в срок.

Тя напомни, че програмата е насочена към малкия и среден бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и др. материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите.

Министър Павлова поздрави за активността жителите и ръководството на община Благоевград, който продължава да е градът първенец в по програмата. До момента за саниране са одобрени 150 жилищни сгради .

“За разлика от други градове тук почти няма несъгласни, за което ви благодаря за доверието. Продължавайте по този начин“, отбеляза Павлова.

Регионалният министър подчерта, че програмата е национална и призова гражданите да не губят кураж, въпреки негативизма, който се внушава. Финансиране има и продължаваме приоритетно със санирането на панелните сгради“, категорична бе Павлова.

Тя пожела на жителите на Благоевград да продължават напред и да пазят направеното с грижата на добър стопанин.