Цените на недвижимите имоти в САЩ все още се понижават, въпреки че прогнозите за развитието на икономиката за втората половина на годината са все по-добри, пише PropertyWire.

Според данните от последното проучване на S&P/Case-Shiller цените на имотите за второто тримесечие в най-силната икономика в света са били с 15.4% по-ниски, в сравнение със същия период на миналата година.

Понижението в цените на жилищата в САЩ е ясен знак за спад в сектора във всички страни, разположени на двата континента.

Това идва в пълен контраст с новините от миналата седмица, че щатската икономика е отчела ръст с 3.3% за второто тримесечие на годишна база, което е доста по-високо от първоначалните прогнози на анализаторите за икономически ръст за периода от 1.9%, като опасенията на мнозина за рецесия вече намаляват.

И все пак, дори с един стабилен ръст на цените на имоти в САЩ, нивото на търсене на жилища през второто тримесечие продължи да се понижава и беше едва около една трета от отчетеното за предходното.

Един от водещите анализатори на жилищния пазар в страната – Гари Шилинг, заявява, че един от главните проблеми е пресищането на пазара от непродадени нови жилища, построени по време на бума в сектора преди години.

Според данните на правителството за месец юли продажбите на нови жилища са били около 515 хил., което е повишение спрямо юни, но е най-ниското регистрирано ниво от 16 години насам.

В някои части на страната строителните предприемачи и агенти по недвижимо имущество са настроени доста оптимистично относно бъдещото развитие на пазара и връщането на цените и продажбите в нормалните им граници.