Наемането на офис площи в германската столица Берлин се очаква да се понижи с около 20% през тази година, сочат прогнози на NAI Apollo.

В своя последен доклад от независимата консултантска група смятат, че финансовата криза не е оказала съществен негативен ефект върху офис пазара в Берлин през 2008 г.

Това е основната причина понижението в обема на наети офис площи да не е много съществено, като се очаква тази тенденция да се запази и през настоящата година, пише Property EU.

Според данните в края на годината са били наети 530 хил. кв. м офис площи, което е с 20 хил. кв. м по-малко спрямо рекордните резултати, отчетени за предишната година.

Традиционно, най-голямо е било търсенето и наемането на офис площи в централната част на града. Все по-популярни стават и новопостроените офис комплекси в западните части на града в районите Kurfuerstendamm, Tauentzienstrasse и Seitenstrasse.

Наемите на офиси в най-престижните райони на Берлин са между 18 и 23 евро за кв. м, а в предградията наемите са били на нива между 12 и 16 евро за кв. м, сочат данни на NAI Apollo.