Наемите и вноските по кредити на офиси се изравниха

1184
Наемите и вноските по кредити на офиси се изравниха

Стойността на вноските по ипотечни кредити, изтеглени за покупка на офис имот в България, се е изравнила с разходите по наема, изчислиха от компания Creditex, цитирана от руско издание.

Ситуацията е резултат от едновременното падане на цените на наемите и повишаване на лихвите по ипотечните кредити.

Средната цена на офиси клас А в големите градове в момента възлиза на 140-160 евро годишно на кв. м., а разходите по ипотечните кредити- 150 евро годишно на кв. м.

Според представител на компанията, моментът е подходящ за покупка с оглед на излизането на пазара от офис имоти от кризата. Компаниите, които придобият офис сега, ще спестят за сметка на бъдещото увеличаване на наемите, както и ще могат да спечелят от бъдеща препродажба, смятат от Creditex.

Засега обаче пазарът остава слаб. Статистиката на Централната банка показва, че през второто тримесечие обемът на чуждестранни инвестиции в сегмента е около 35 млн. долара. За сравнение през изтеклите години те бяха съответно 145 млн. евтро през 2009 г., 459 млн. евро през 2008 г. и 700 млн. евро през 2007 г.

Отливът беше предимно на британски и ирландски купувачи, докато руснаците се задържаха на пазара, коментира представител на руската компания International Realty Group.

Той допълни, че доходността от български офиси като цяло се е съкратила. Обектите от клас А, които са най-търсени, обаче запазват относителна устойчивост и могат да станат основа за бъдещо възстановяване на пазара.

За благоприятен признак в това отношение може да послужи и възстановяването на ипотечното кредитиране на чужденци, което фактически се сви през миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg