Наемите на апартаменти в Манхатън са отчели спад с повече от 18% през второто тримесечие на тази година, спрямо същия период на миналата, след като нарастващата безработица значително понижи търсенето, пише Bloomberg.

Средният месечен жилищен наем на в централния район на Ню-Йорк се е понижил до 3 100 долара, сочат данни на компанията за оценяване Miller Samuel и брокерската къща Prudential Douglas Elliman.

Наемите на студията отчитат спад с 18% до нива от 2 000 долара на месец, на едностайните апартаменти с 13% до 2 795 долара на месец, а на двустайните с 5.1% до 4 550 долара.

Освен в наемите, агенциите за имоти в Манхатан отчитат и сериозен спад, с 58%, при броя на договорите за наемане на жилища. Като основна причина за това се сочи значителният ръст на безработица във финансовия сектор през последните 12 месеца.

Свободните апартаменти в САЩ през второто тримесечие са достигнали най-високи си нива от 22 години насам, сочат данни на Reis.

Финансовата криза принуди голяма част от наематели да се съгласяват на отстъпки до 10% от първоначално обявения месечен наем.