Наемите на индустриалните площи в България са се повишили с 25% през изминалата година, до ниво от 5 евро за кв. м в София, според данни на консултантската компания CBRE.

Доходността от инвестиции в този род площи се е повишила със 125 базисни пункта към края на изминалата година, до ниво от 9.5% на годишна база. Определено не може да се каже, че наемите на индустриалните площи у нас са значително ниски, като, за сравнение, в Берлин те са при нива от 4.5 евро за кв. м.

Същата е и доходността на инвестициите в индистриални площи в израелската столица Тел Авив, а най-високата доходност сред страните от Европа и Близкия Изток е в размер на 12% и е регистрирана в руската столица Москва, както и в сръбската - Белград.

Най-висок е наемът на индустриалните площи в Париж, където той възлиза на 160 евро на година за кв. м, или 13.3 евро на месец.

За сравнение, в румънската столица Букурещ нивата на наемите на индустриалните площи възлизат на 4.7 евро за кв. м, докато доходността е 9% на година.

Най-голямо повишение през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същото на предходната са регистрирали нивата на наемите на индустриалните площи в Дубай, където повишението възлиза на 50%, до 96.46 евро на година за кв. м.

Най-голям спад са регистрирали нивата на наемите на индустриалните площи в израелската столица Тел Авив, където той възлиза на 21.5%.

Прави впечатление, че доходността от този род инвестиции се движи в доста тесни граници сред всички изследвани страни, като варира в рамките на 6.5% за Цюрих, Швейцария и 12% за Белград и Москва, като при основната част от страните е около 7.5-8% на година.