Кредитната криза удря все повече пазари на недвижими имоти, които до скоро се считаха за почти незасегнати. Подобно на много други луксозни пазари по света, един от водещите градове в Китай - Хонконг, усети негативните последици от кризата, пише турският ежедневник TurkishDailyNews.

Наемите на луксозните жилища в града може да намалеят с повече от 5% през четвъртото тримесечие заради на спад в търсенето от страна на чуждите граждани, работещи за големи финансови корпорации.

Тази тенденция се очаква да се задържи и в началото на следващата година заради глобалното забавяне в сектора, става ясно от съобщения на местни вестници, вземащи под внимание данни от проучвания на Jones Lang LaSalle.

Интересен факт за луксозните жилища в Хонконг, чиято площ надвишава 200 кв.м., е, че по-голямата част то тях са наети от имигранти или бивши бандити.

Международната финансова криза може да накара много големи компании да затворят част от офисите си, което е свързано със съкращения на персонал, казват специалисти на местния пазар.