Кризата принуждава все повече инвеститори в имотния сектор в Букурещ, закупили ново жилище с цел препродажба, да го дават под наем, пише Business Standard.

Броят на тези оферти значително се увеличи през последните няколко месеца и вече покриват всички райони на румънската столица. Според офертите, най-ниският месечен наем, на който може да се наеме такова жилища в Букурещ в момента е 250 евро.

Икономическото забавяне оказа сериозно влияние и върху наемните нива на имоти, като от началото на годината наемът на новопостроен апартамент се е понижили с между 15 и 25%. Преди 1 г. искания месечен наем за апартамент с една спалня в комплекс Куадра е бил между 700 - 800 евро, а в момента същото жилище може да бъде наето за около 550-580 евро на месец.

"Досегашното схващане, че нови жилища се наемат предимно от чужденци е погрешно. В последно време имаме все повече румънци, които наемате такива жилища, като основната група са млади семейства, които за сега нямат желание да инвестират в закупуването на ново жилища, но искат да живеят в такова" - казва Оана Иван, генерален мениджър в Benevo.

Най-предпочитани са апартаментите с една спалня с месечен наем между 500 и 700 евро.