Наемите на офис площи в Съединените щати са отчели повишение с около 1.1% за второто тримесечие спрямо първото. Това е най-ниското повишени за тримесечен период за повече от три години насам, съобщава Bloomberg.

Като основна причина за това се сочи високата безработица в страната, забавянето в икономиката, както и понижаващият се процент на наематели на офис площи като цяло от началото на годината. Това сочат данните на една от най-големите статистически агенции Reis.

След тези данни, отчетени за първите шест месеца на тази година едва ли ще се достигне редовният годишен ръст от 4.3% на наемите на офис площи, заявяват специалисти от Reis.

Процентът на свободни офис площи също се покачил за периода с около 13%, става ясно още от изнесените данни на Reis.

Освен намалението в наемите на офис площите, се наблюдава и значителен спад в търсенето на офиси, особено в големи градове, заявява един от водещите икономисти на базираната в Ню-Йорк компания Reis – Сам Чандън.

Американските компании са съкратили повече от 80 хил. работни места за месец юни, според данните на частната статистическа агенция ADP Employer Services. Освен това само фирмите и компаниите във финансовия сектор планират съкращения на нови около 90 хил. работни места, става ясно още от данните на ADP.

Най-малко свободни офис площи има в Ню-Йорк(5.7%) следван от столицата Вашингтон(7.8%), Сан Франциско(9.1%), Лос Анджелис и Сиатъл с по 9.6%, сочат официалните данни на повечето големи статистически агенции.

Най-много свободни офис площи от всички по-големи американски градове има в Детройт. Там свободните офис площи са 22.2%. Веднага след него се нарежда Далас (21.8), Северна Каролина, Дейтона и Охайо с по 20% свободни офис площи.