Повече от 130 града в целия свят са отчели спад в наемните нива със средно 7.7% за първите 9 месеца на тази година, става ясно от доклад на CB Richard Ellis Group.

Почти 50 са отчели спад в наемите от 10% за периода. Наемите на офиси в среден Манхатън са спаднали от началото на годината с почти 30%, Сингапур с 53% а в централен Хонконг с 41%.

"Пазарите, които отчетоха най-бърз и голям ръст в наемните нива през последните години сега отчита най-големи понижения", споделя Раймънд Торто, главен икономист в CB Richard Ellis.

Съкращенията на персонал, които повечето компании направиха, световната рецесия и кредитната криза понижават наемните нива.

Лондонският Уест Енд остава най-скъпата офис дестинация в света, с годишен наем от 1 848 долара за кв. м. Това е спад с 26% спрямо същия период година по-рано.

Наемните нива на офис площи в Уест Енд се поддържат високи заради кварталите Мейфейър и Сейнт Джеймс, където е най-голямата концентрация на офиси на хедж фондове в Европа. От CB Richard Ellis прогнозират, че наемите в тези два района могат да се покачат със 70% през следващите 5 г.

На второ място според проучването се нарежда най-централните части на Токио, а по-периферните зони заемат трето място. След японската столица се нарежда Хонконг и Москва, заемащи съответно 4 и 5-то място.

Среден Манхатън пада до 24-то място в класацията, спрямо 15-то през изминалата година. Въпреки това, той остава най-скъпата офис дестинация в САЩ.