Наемните нива на първокласни офис площи се стабилизират в повечето европейски пазари през третото тримесечие, става ясно от данни на Jones Lang LaScalle.

Индексът за наемите на офиси, базиран на данните от 24 пазара на стария континент, се е понижил едва с 0.8% за период юли-септември. Въпреки ниското понижение, наемите на първокласни офис в Европа в момента са средно с 16% под нивата регистрирани по същото време на миналата година.

Сред градовете с най-големи понижения в наемите са Дъблин (11.1%), Мадрид (6.3%), Прага (4.5%) и Барселона (4.4%), същите нива като през второто тримесечие се запазват на 16 от пазарите, включително Лондон и Париж.

Въпреки подобряващата се икономическа ситуация, на повечето пазари в Европа все още са доста предпазливи.

В сравнение с първите 3 тримесечия на миналата година, търсенето на офис площи в Европа е с 34% по-ниско и остава с близо 30% под средните нива за последните 5 години.

Стабилизирането на търсенето на офиси в Европа се подкрепя от някои пазари, отчитащи ръст през третото тримесечие, като Милано (75%), Лондон (64%) и Москва (17%), въпреки че други водещи пазари, като Париж и Стокхолм продължават да отчитат спад.

Строителната активност в сектора продължава да се понижава, като броят на завършените проекти се очаква да продължи да пада през следващите няколко години.