Негативното развитие и спадане в наемите на офиси в много европейски държави, изглежда не се отнася за столицата на Русия – Москва, пише The Wall Street Journal.

Търсенето на луксозни офиси в Москва продължава да е по-голямо от строителството на нови. Освен това за първото тримесечие наемите на офиси отчита непрекъснат ръст и в момента достигат над 2.500 долара за кв.м. За сравнение през същия период на миналата година, цената е била около 1.200 долара.

По данни на CBRE от 2001г. насам наемите на офиси в руската столица са се увеличил цели четири пъти. В момента наемът на офиси е малко по-малък от този в Уест Енд – Лондон.

Според прогнозите наемите особено на луксозни офиси в Москва ще продължават да растат и е възможно да изпреварят тези в Лондон, ставайки най-скъпите в света.

Все пак се очаква в следващите няколко години да бъдат построени около 2 млн. кв.м. нови офиси, което ще бъде увеличение с около 25% спрямо настоящия момент.

От друга страна се очаква построяването на нови офиси да се задоволи до известна степен търсенето, както и да нормализира в известна степен цените.