Средните наемни нива на първокачествените офис площи в Москва са отчели спад със 17% през третото тримесечие, достигайки нива от 648 долара за кв. м за година, става ясно от данни на аналитичния център на холдинг "МИЭЛЬ".

Средният наем на офис площите клас В се е понижил с 10% за периода до 390 долара за кв. м, а офис площите клас С с 9% до 362 долара за кв.м на година, става ясно още от данните, пише Lenta.ru

Продажната цена на първокачествените офиси е спаднала с 2% до 7 957 долара за кв. м, а при клас В с 4% до 3 883 долар за кв. м. Цените на офис площите клас С са единствените, които отчитат ръст с 12% до 3 528 долара за кв. м.

Общият обем на новите офис площи, въведени е експлоатация в Москва от началото на годината, достига 976 000 кв. м, което е ръст с 14% спрямо същия период на миналата година.

Търсенето на офиси в руската столица отчита леко увеличение за периода, като повечето наемателите търсят предимно офиси с площ до 100 кв. м. Предприемачите и собствениците все още не са готови за намаляване на цените при преговорите.

Размерът на отстъпката при наема се увеличава, когато на става въпрос за наемане на особено големи площи.

Според компанията Blackwood през третото тримесечие на офис пазара на имоти Москва са въведени в експлоатация около 250 000 кв. м офис площи, като преобладаващият процент са офиси клас В.