Финансовата криза и забавеният икономически ръст доведоха до понижение на цените във всички сегменти на пазара на недвижими имоти.

При търговските площи средното понижение от началото на годината в продажните цените е 6.71%, а при наемите 10.62%, сочат данни на агенция "Форос".

Въпреки бума в строителството на големи търговски центрове през последните няколко години, наемните нива на търговските площи на главните търговски улици остават по-високи.

В началото на годината повечето наемодатели вярваха, че все още могат да реализират свръх големи печалби и не бяха склонни да предоговарят и намаляват наемите. Това доведе до увеличаване на свободните площи и напускане на много наметели, което накара собствените да започнат да правят компромиси.

В края на месец юни най-високите месечни наеми на търговски обекти, разположени на централните улици са плащали в София - между 30 - 68 евро за кв. м, Варна 30 - 70 евро за кв. м и Велико Търново - 25 - 60 евро за кв. м

В останалите големи градове наемите на търговски площи на централните улици се движат съответно: Пловдив( 25 - 50 евро за кв. м), Бургас и Русе (20-40 евро за кв. м), Стара Загора(15 - 35 кв. м), Благоевград (20 - 50 евро за кв. м) и Добрич (15 - 35 евро за кв.м).

Наемите в търговките центрове са най-високи в София (12-45 евро за кв. м), Варна (8 - 40 евро за кв. м) и Русе (10 - 35 евро за кв. м). В Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора месечните наеми в моловете се движат между 10 и 35 евро за кв. м.

Заради ръста на свободните търговски площ се очаква до края на година наемите на да се понижат с още 15%. Най-малко се очаква да бъде намалението в търговските центрове с добра локация, отлично управление и добра концепция.

Доходността на имотите в сегмента средно за страната е 10.86%, като за София стойността е 9.58%, за Пловдив - 8.65%, Варна - 13.89%, а в Стара Загора - 6.58%

Търговските площи в курортните зони ще се отдават под наем все по-трудно, а дисбалансът между предлагане и търсене се очаква да се увеличи.