Пазарът на недвижими имоти в Москва става все по-недостъпен за живеещите там, на фона на силното повишение в цените на недвижимите имоти. Традиционно Москва винаги е била една от най-скъпите столици в света за живот.

Като проблем пред жителите на руската столица се очертава обаче и значителното повишение в нивата на наемите на апартаментите.

От 2000-та година насам нивата им са се повишили с 95%, като най-значителните са станали реалност през 2004 година с 20%, както и през настоящата с 30%. Според руския сайт за недвижими имоти IRN.Ru в Москва е трудно да се намери апартамент под наем за под 1 000 долара на месец, като такива са едва 15% от предлаганите на пазара жилища.

За да се наеме апартамент за сумата под 700 долара пък, вече трябва да се търси в покрайнините на града, сочат още изнесените данни.

На все повече хора им се налага да наемат част от жилище, като за да наемат студио в покрайнините е необходимо да дадат около 50% от доходите си.

Не е случайна и тенденцията уеб-сайтове, предлагащи жилища за отдаване под наем на помещения на няколко наематели, да са голям хит към момента в Русия и да се радват на изключително засилен интерес от страна на потребителите.

Търсенето на жилища е изключително актуално, като отдаващите такива под наем обикновено работят с агенции, които предлагат услугите си на такива клиенти безплатно. Определено може да се каже, че пазарът на жилища за отдаване под наем е "пазар на продавачите".