Наемите в София тръгнаха нагоре през есента. Двустайните квартири, които обикновено са най-търсени, поскъпнаха сериозно в някои квартали на столицата. Офертните цени в „Дружба 1”, „Драгалевци” и „Бояна” са скочили с над 15 на сто от началото на годината до момента. Това показва справка от сайта Imot.bg.

190 евро на месец е средната офертна цена за наема на двустайно жилище сега в „Дружба 1”. За сравнение в началото на годината такъв апартамент в същия район се е отдавал за около 165 евро месечно. Значителен ръст в наемните нива се отчита и в по-луксозните квартали. Например средната офертна цена за двустайно жилище в „Драгалевци” е 276 евро на месец. През януари обаче такъв апартамент се е предлагал за 237 евро. На практика това е увеличение със 16 на сто от началото на годината, съобщава в. Монитор.

Рекордьор по поскъпване на наемите е „Бояна”. В момента двустаен апартамент там се отдава за 331 евро на месец. Така кварталът заема и първо място по високи цени в столицата. През януари обаче средната офертна цена за наема на двустайно жилище в там е била 277 евро месечно. Това означава, че наемите са скочили с внушителните 19 на сто.

В челната тройка на местата с най-скъпи наеми се нарежда и районът на Докторския паметник. Там средната офертна цена за двустайна квартира в момента е 295 евро на месец

В началото на годината наемите в района са вървели средно по 285 евро.

На второ място по скъпи квартири се нарежда „Лозенец”. Там средната офертна цена за наем на двустайно жилище е 284 евро месечно. От началото на годината наемите са се увеличили с 10 на сто, става ясно още от данните.

В същото време в много квартали на София се отчита двуцифрен спад в наемите на двустайните жилища. Въпреки пускането в експлоатация на втория лъч на метрото наемите в „Надежда” 3 и 4 са се понижили с близо 14 на сто. Двустайните квартири там в момента се предлагат за около 143 евро на месец при около 165 евро през януари.

Сериозно поевтиняване на наемите има и в „Малинова долина”. Сега двустайните апартаменти в района се отдават за 219 евро на месец. В началото на годината обаче средните наеми са вървели по около 247 евро. Това означава, че от януари до сега квартирите там са поевтинели с 12 на сто.

Наемите в „Дървеница”, които традиционно поддържаха високи нива заради близостта на квартала с метрото и няколко университета, също са се свили. Сега двустайно жилище в района се отдава за 221 евро на месец. Това е със 7 на сто по-малко спрямо началото на годината.