Цената за наемането на жилище в САЩ е нараснала до най-недостъпното си ниво в историята, заемайки по-голяма част от доходите на домакинствата в повечето големи градове, показва проучване на имотния уебсайт Zillow.

"Наемите са на ненормално високи нива в момента," казва Свеня Гудел, старши икономист в Zillow. "Недостъпните наеми затрудняват хората да спестяват средства за собствено жилище и за пенсия."

Живеещите под наем в САЩ в момента заделят около 30.2% от месечния си доход за наем, като това е най-високият процент в историята. За сравнение, процентът преди бума в имотния сектор е бил 24.4%.

В някои райони наемите са дори още по-недостъпни. В Лос Анджелис наемателите са изпращали близо 50% от доходите си на своите хазяи през второто тримесечие, докато в районите Ню Йорк-Северен, Ню Джърси и Маями-Форт Лодърдейл процентът се движи около 41-45.

Купувачите в момента изглежда се справят доста по-добре, като харчат около 15.1% от месечните си доходи за вноски по ипотечни заеми, като процентът намалява от около 21.3% в периода 1985-2000 г.

"Ако можете да съберете пари за първоначална вноска, моментът е подходящ за закупуването на жилище и плащането на ипотека," казва Гудел.

Дори и ако лихвите по ипотечните заеми се повишат до 6% следващата година, купувачите на жилища ще харчат 30% или по-малко от месечните си доходи за вноски по кредитите си в над 90% от метрополисните райони в САЩ, според Zillow.

Купуването на жилище обаче също не е толкова лесно. Предлагането на имоти за продажба в САЩ е паднало с 6.5% на годишна база през юни, според данни на Zillow.

Колкото по-голям е градът, толкова по-трудно е. Обявените за продажба и непродадени все още импоти намаляват в 19 от най-големите метрополисни района в САЩ. Предлагането също така пада с най-много при най-евтините имоти, което затруднява допълнително кандидат-купувачите с ограничени средства.