Наемите в София също скачат, вижте къде е най-скъпо

16867
Наемите в София също скачат, вижте къде е най-скъпо

Агенциите за недвижими имоти се надпреварват да публикуват анализи и прогнози за ръста в цените от началото на 2016 г., както и до края на годината. Само преди дни от Arco Real Estate обявиха, че очакват повишение от 5% за настоящата година.

Преди това данни на Евростат посочиха, че през първите три месеца на 2016 г. стойността на имотите у нас се е покачила с 4.5%, или доста по-бързо спрямо останалите европейски държави.

Преди дни ви посочихме кои са най-скъпите квартали на София за покупка на имот. Днес ще се спрем на наемния пазар.

След по-малко от месец отново ще започне “сезонът на наемите”. Нови студенти ще тръгнат към столицата, други ще се завърнат от почивка с нови сили да търсят жилище, а някои просто ще сметнат, че е време за промяна.


Дали скокът на цените при наемите на недвижими имоти в София е факт или градска легенда?

Анализ на агенция за недвижими имоти Primo+ показва, че наемните цени на имотите в предпочитаните квартали на София – източни (“Младост”, “Судентски град”, “Витоша”, “Изток” и др.), южни (“Лагера”, “Хиподрума”, “Стрелбище”, “Манастирски ливади” и др.) и център са се повишили със средно 8%.

В кои столични квартали жилищата са най-скъпи Седем квартала с ръст от над 10%

 

 

Като най-високо процентово увеличение има при по-маломерните апартаменти (едностайни и двустайни) и по-ниско при по-обемни семейни имоти (тристайни и четиристайни).

Един от най-високите ръстове е в централната част на София, където наемите са скочили с около 10%. За сравнение, наемът на двустаен апартамент през второто тримесечие на 2015 г. е средно 572 лв., а за същия период през 2016 г. е приблизително 629 лв.

Голям ръст при наемните нива има и в друг много предпочитан квартал - “Младост”. Там повишението е със средно 9%. Най-голямо увеличение в този район има в “Младост 4”.

Там наемът на двустаен апартамен през изминалото тримесечие на 2016 г. е около 635 лв. при 570 лв. през същия период на 2015 г. “Младост 2” е с най-нисък ръст от приблизително 7%, за сравнение – наемът на едностаен е 380 лв. месечно, а за една година се е повишил средно до 410 лв.

Ръстът в квартала най-вероятно се дължи на увеличаването на работни места в района и наличието на метро.

Квартал “Изток” не отбелязва голям ценови ръст, но остава с тенденциозно високи наеми. През 2015 г. двустаен апартамент се е отдавал за около 600 лв., а през 2016 г. средният наем за подобно жилище е 625 лв.

Любителите на едностайни жилища могат да намерят своя дом на цена от 460 лв. на месец в момента, което е около 7% ръст спрямо миналогодишното второ тримесечие. За сравнение, съседният “Гео Милев” е претърпял само 5% увеличение в наемните нива.

Квартал “Витоша”, с изобилстващото ново строителство, става все по-популярен в София, а това определено оказва влияние на наемите. Средният ръст е от около 10%, като наемът на двустаен апартамент се е повишил от 570 лв. на 627 лв. Това е и най-вероятната причина за увеличението с почти 9% на наемите в съседния “Дианабад” и 7% в “Дървеница”.

Средното увеличение на наемните нива в южните части на София е почти наполовина -  5%. Това се обяснява с липсата на метро, както и друг удобен транспорт. Въпреки това, кварталите в непосредствена близост до бул. “България” все още са предпочитани от много хора, а наличието на Южния парк е един от плюсовете на тези райони.

Увеличението на наемите в близките до този булевард квартали е от 6%, като наемът на двустаен апартамент в “Хиподрума” се е повишил от 505 лв. на 532 лв., а в “Стрелбище” - от 542 лв. на 568 лв.

Квартал “Лагерa” също е повлиян от тази тенденция, като при него увеличението за подобно жилище е от 575 лв. до 606 лв. 

Най-осезаемото увеличение в южните райони е в кварталите “Манастирски ливади” и „Гоце Делчев“, където наемите на жилищата са се повишили със 7%. Това се дължи на изобилието от нови блокове и наличието на Bulgaria Mall, който е „дом“ на няколко именити аутсорсинг компании.

Най-ниското увеличение е в “Овча Купел”, където наемните са се повишили с едва 3%. Там наемът на двустаен през 2015 г. е 479 лв., а през изминалото тримесечие се е повишила до 492 лв. Въпреки наличието на голям университет в района, неудобният транспорт, обслужващ този квартал, оказва негативно влияние върху предпочитанията на наемателите.

Ръстът на наемите е причина отдаването на имоти да става все по-изгодно и все повече хора да инвестират в недвижимо имущество. Въпреки това, брокерите съветват настоящите и бъдещи наемодатели да не бъдат максималисти при оценката на имота си, защото промяната на цените не винаги е положителна тенденция.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg