Наемите на апартаментите в Западните Щати са нараснали с 2.5% през второто тримесечие на годишна база, посочиха изнесени данни на компанията RealFacts.

Ръстът им е бил по-слаб от нивото на инфлацията, като нарастващата безработица оказва сериозно негативно въздействие върху повишението на наемите.

Средният месечен наем в 15-те западни щати се е повишил 0.6% спрямо първото тримесечие на годината до средно ниво от 999 долара.

За сравнение нивото на инфлация през май в САЩ е възлизало на 4.2% на годишна база. "Слабото търсене е в основата на низходящия натиск наблюдаван при цените на наемите почти в цялата страна", коментира Каролин Латам, главен изпълнителен директор на RealFacts.

"Това е така, защото икономиката не е в добро състояние, а в продължаващата криза на ипотечните пазари води и до задълбочаване на кризата в сектора" - коментира още Латам.

Нивата на наемите на годишна база през второто тримесечие са отбелязали ръст във всички с изключение на три от тридесет и една области проследени от RealFacts. Средният наем се е повишил най-много в Солт Лейк Сити област, където повишението е 10.4% до 816 долара на месец.

Най-слаба заетост са отбелязали жилищата отдавани под наем във Финикс, където те са били с ниво на заетост при 88.9%.