България продължава да бъде изключително атрактивна офис дестинация в сравнение с другите източноевропейски столици.

Освен конкурентните финансови параметри, които София предлага, качеството на сградите и достъпност и функционалност прави града предпочитана дестинация. Това посочиха от консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, по време на Третата годишна аутсорсинг конференция у нас.

„България предлага не просто атрактивни наеми и стратегическа локация, но и по-ниски такси и квалифицирана работна ръка, подобрени процедури за стартиране на бизнес”, казва Станимира Пашова, мениджър Офис площи във Forton/Cushman&Wakefield. „Нещо повече – вторичните локации в страната също са конкурентни на еквивалентните пазари в района на ЦИЕ”, допълва Пашова.

По данни на компанията, от началото на 2014 година до сега незаетите площи в Топ 10 на най-търсените офис сгради в българската столица падат от 7.5% на 3.5%. Наемните нива нарастват леко и задържалата се близо две години стойност от 12.5 евро, в първото тримесечие на 2016 г. се покачва до 13 евро на кв.м.

Град Наем кв. м. Варшава, Полша 24 евро Прага, Чехия 20 евро Братислава, Словакия 15.5 евро Будапеща, Унгария 21 евро Букурещ, Румъния 18 евро Белград, Сърбия 14 – 16 евро Скопие, Македония 14 евро София, България 13 евро

По думите на Станимира Пашова, останалите големи градове - Пловдив, Бургас и Варна, също предлагат добро съотношение цена:качество, което повишава конкурентността на страната.

Процесът се засили и от бързата реакция на инвеститорите в тези градове, която, според нея, през последните години създаде добри наличности от първокласни офис площи в по-големите населени места. „Наемните нива в тези градове се движат между 4.5 и 10 евро на кв.м, докато вторичните локации в други страни от ЦИЕ достигат до 13-14 евро”, коментира Станимира Пашова.

„В следващите 12-18 месеца на пазара ще излязат първокласни проекти – както в София, така и Пловдив, които със сигурност ще привлекат вниманието и интереса на наемателите.

Продължаващите инвестиции в офис сгради ще задържи пазара в равновесно положение, поради което не очакваме резки и съществени промени в търсенето и предлагането на пазара”, казва още Пашова.

Според нея, новите обеми, които предстои да излязат в рамките на годината, ще компенсират недостига на качествени офис площи, който се усети още в края на 2015 г.

„Налице е тясно сътрудничество между инвеститори, консултанти и наематели. Всички нови проекти, които се започват, предварително се координират и се изясняват основните изисквания на потенциалните наематели, така че сградата, която излиза на пазара като готов продукт, да отговаря на техническите параметри”, пояснява Пашова.