Наемните нива на основните пазари в ЦИЕ започват да се издигат от дъното, като се очаква стабилизирането им да започне през следващата година, а нивата на търсене и предлагане постепенно да се нормализират, става ясно от доклад на Jones Lang LaScalle.

След като световната икономиката постепенно започва да се възстановява и банковата система се подобрява, секторът на недвижимите имоти също върви към своето стабилизира, което обаче ще стане с различни темпове, коментира Джон Дъкуорт, изп. директор на Jones Lang LaScalle за ЦИЕ.

„Подобряващото се инвеститорско настроение в Европа повишава активността в сектора, като за следващата година очакванията ни са доста по-оптимистични," допълва още Дъкуорт.

Икономическия ръст безспорно ще подпомогне за по-бързото излизане на имотния сектор от кризата.

Според прогнозите Полша може би ще бъде единствената страна в Европа с положителен ръст на БВП за тази година, като очакванията за следващата година за Чехия, Румъния и Унгария също са оптимистични.

Тази положителни сигнали за икономическо възстановяване постепенно ще се отразят и върху секторите на недвижимите имоти в тези страни.