Кредитната криза, обхванала целия свят, нанесе тежки поражения на икономиките на много страни и причини загубата на хиляди жилища.

Положението обаче не е толкова тежко навсякъде. Някои държави от Централна и Източна Европа, например, остават почти незасегнати от негативното влияния на кризата, пише PropertyEU.

Ръстът на пазара на наемни площи в Германия, както и на пазарите на някои страни от ЦИЕ, не показва никакви признаци на отслабване. Може би най-явният пример за това е столицата на Русия – Москва, сочат данните от последните проучвания и доклади на DTZ относно настоящото положение на пазара на недвижими имоти.

Най-силните пазари в Германия – Берлин, Франкфурт, Хамбург, Дюселдорф и Мюнхен, са усвоили близо 1.3 млн. кв. м наемни площи за първата половина на годината. Данните показват добро и стабилно движение на пазара, коментират специалисти.

Положението в останалите държави в региона е почти същото, като активността по наемане на площи все още поддържа високи темпове и не показват и най-малки признаци за негативно влияние от кредитната криза.

Що се отнася до Москва, в руската столица за първата половина на годината са били отдадени под наем над 800 хил. кв. м различни видове площи, което е забележително постижение за шест месеца.

Цената на квадратния метър на наеманите площи е втората най-висока, след тази в лондонския Уест Енд, и вече достига 111 евро за кв. м на месец, а в някои райони дори повече.

Според голяма част от специалистите в сектора, като цяло пазарът в Европа се оказва по-устойчив от щатския, с някои изключения.