Около 25% от общия обем офис площи, които се очаква да излязат на румънския пазар през второто тримесечие на годината вече са наети. Като цяло, нивото на заетост е 50% по-ниско спрямо нивата отчетени за същия период през 2007 и 2008 г., пише Business Standard.

През последните 2 г. предварително наетите площи са съставлявали между 45 и 60% от общия обем завършени офис площи, става ясно от проучване на BNP Paribas Real Estate.

Понижението в търсенето и броя на планираните за завършване офис проекти за втората половина на годината, чиято обща площ е 270 000 кв. м, ще продължат да оказват натиск върху понижението на наемите.

Все пак, темпът на спад в наемите се очаква да се забави в сравнение с втората половина на миналата и първата на тази година, прогнозират от BNP Paribas Real Estate.

Наемите на всички видове площи в цялата страна са спаднали с около 10-15% през първите 6 месеца на годината, като най-сериозно понижение са отчели наемите на офис площи, разположени в периферните части на градовете.

Средните наемни нива на офис площи клас А, разположен в централните части на града през първите 6 месеца, са били на нива между 18 и 20 евро за кв. м на месец. При офисите клас В разположени в атрактивни райони наемите варират между 12 и 16 евро за кв. м, а в по-малко престижните райони между 10 и 12 евро за кв. м на месец.

Според проучването, стандартният период при сключване на договор за наем на офис през първата половина на годината е бил 3 г.